Ha a kutya olyan szerencsés hogy:

Kertben lakhat, akkor gondoskodnunk kell egy számára megfelelő kis kuckóról, ahová a "helyedre" parancsszó elhangzása után visszavonulhat szemlélődni és természetesen az időjárás viszontagságai elől is ide menekülhet, na meg persze súlyosabb esetekben (dörgés, villámlás , monszun) az ágyunkba vagy alája.

Erre a legmegfelelőbbek a fából készült kutyaházak. Előnye hogy hőszigetelése megfelelő, élettartama hosszú, és a szél nem költözteti át a szomszéd kertjébe.

De vigyázzunk, mert a panelekre szedhető, ezáltal könnyen szállítható változat viszonylag rövid idő elteltével széteshet összeillesztésének gyengeségei miatt és felületkezelése is hiányzik.


Ezután jöhet a méret:

Ajánlott a kutyus súlya alapján kiválasztani a megfelelő méretet vagy a szakirodalomban utánanézni, hogy az adott fajtának mekkora kutyaház szükséges. Fontos, hogy ne válasszunk se túl nagy, se túl kicsi házat, mert kutyánk nem fogja magát jól érezni benne., ezért aztán nem is használja majd. Ha túl nagy házat választanánk, akkor sajnos nem tudja kifűteni azt testének hőjével, így negatív élményeket szerez, és új helyet keres magának.


Majd a hőszigetelés:

Tudni kell, hogy mekkora a kutya hőigénye. Semmiképp nem javasolt hőszigetelt kutyaházat venni például egy huskynak. További szempont lehet, hogy a hőszigetelő anyag átszellőzik-e. Sok esetben a hungarocell szigetelésű kutyaházak bepenészednek. A természetes anyagokkal magunkat is szívesebben vesszük körül.


Még egy utolsó tanács:

Mivel a kutyus szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját , vagyis szeret úgy helyezkedni, hogy jól beláthassa a teret, ezért lehetőleg olyan helyre tegyük a lakhelyét, hogy erre lehetősége nyíljon, különben nem fogja használni azt. Házának tájolására is ügyeljünk, valamint legszebb virágainkat se ültessük a kapu és az eblak közé.